zaterdag 28 juni 2014

Ode aan de vrouw deel 2: Natuurlijke lichaams en tandverzorging

Het heeft lang geduurd om mijn verzamelde kennis neer te pennen, aangezien ik zo volledig mogelijk wil zijn met informatie zonder het  te zware lectuur te maken. Ik heb besloten dat het daarom nodig is om dit onderwerp nog verder in stukjes op te splitsen. Dit deel zal gaan over het waarom van natuurlijke lichaamsverzorging, wassen, hydrateren en tandverzorging. Het volgende deel zal gaan over rauwe en natuurlijke make up, haarverzorging (inclusief kleuren met henna), en alternatieven voor natuurlijk huishouden (kuisproducten, tips&trics) I'm learning every day and working on new methods and products and testing out stuff, so enjoy!

Embrace your skin!

Waarom kiezen voor natuurlijke lichaamsverzorging?

Onze huid is het grootste orgaan dat we hebben. Het vormt een barrière rondom ons lichaam dat ons beschermt van invloeden van buiten af en het ons tegelijk ook mogelijk maakt om afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen. In mijn opleiding osteopathie heb ik geleerd dat onze lever, nieren en darmen onze primaire uitscheidingsorganen zijn; terwijl de huid, longen en en slijmvliezen zorgen voor de secundaire uitscheiding van afvalstoffen. Praktisch wil dat zeggen dat een onzuivere huid (en huidproblemen in't algemeen) wijzen op een overbelasting van één of meerdere primaire uitscheidingsorganen waardoor de huid "harder moet werken" om de overtollige gifstoffen af te voeren. (overmatig nachtelijk zweten en vieze lichaamsgeurtjes zijn hier ook een voorbeeld van!)
Het is dus zeer belangrijk om te begrijpen dat onze huid een permeabele barrière vormt en dus dat alles wat we op onze huid smeren uiteindelijk ook in zekere mate in onze bloedstroom terechtkomt! 
Je begrijpt waarschijnlijk al waar ik hiermee naartoe wil: we smeren namelijk heel veel dingen op onze huid waarvan we eigenlijk niet weten wat voor chemische troep daar allemaal in zit!
Hierdoor neemt onze huid gifstoffen op en kunnen de poriën zelfs verstopt raken waardoor afvoeren van gifstoffen nog moeilijker wordt - onze reactie op onzuiverheden is dan "bedekken met nog meer troep" met alle gevolgen vandien.
Daarom wil ik hier een alternatieve huid en lichaamsverzorging aanbieden, die de functie van onze huid zo veel mogelijk ondersteunt en voedt. De stelregel die ik gebruik bij de keuze van mijn producten is: als je het niet kunt opeten zou je het beter niet op je huid smeren! (want het komt toch in je lichaam terecht)
WASSEN
Ik ben van mening dat we ons veel te vaak wassen en te veel gebruik maken van chemische onnatuurlijke producten daarbij die de ph en vochtbalans van onze huid verstoren. Zeep is al een zeer agressief product dat "reinigt" door feitelijk samen met de vuiligheid ook de natuurlijke olielaag (sebum) op onze huid op te lossen waardoor de huid droog en schraal wordt, hierbij wordt de ph van de huid ook onnatuurlijk verhoogd van zuur naar basisch (Dit is de reden waarom het afgeraden wordt om onze intieme zone - die een nog zuurder ph heeft dan elders - met zeep te wassen) Het spreekt voor zich dat onze huid door verlies van beschermende olielaag en een verstoord ph ook deels zijn beschermende functie verliest en we vatbaarder worden voor bacteriën en schimmels die altijd op onze huid voorkomen.
Kijk maar naar hoe het is gelopen: eerst zijn we zeep beginnen gebruiken en daarna was er nood aan allerhande bodymilks en cremes en lotions om onze huid terug te bevochtigen na de door de zeep aangerichte schade, hetzelfde met haar: shampoo - conditioner, dit is geen toeval!
Sodium Laureth Sulfate is één van de meest voorkomende & bekende ingrediënten van zeep, shampoo, douchegels, etc. (zelfs tandpasta en make up removers!) Het is een detergent, een oppervlakte-actieve stof, dat goedkoop chemisch gemaakt kan worden en daarom zeer wijd verspreid is in gebruik. Naast zeep en andere personal care products zit het vaak in dingen als: afwasproduct, kuisproducten (inclusief voor toilet!),  vloeibare waspoeders etc... Het zou volgens sommige onderzoekers irriterend kunnen zijn voor de huid, ogen en longen en afhankelijk van zijn productieproces carcinogene bijproductjes kunnen bevatten. In elk geval als ik één tip kan geven - Sodium Laureth Sulfate vermijden! Er zijn genoeg zepen zonder, maar ik persoonlijk gebruik bijna nooit meer zeep. En als ik al zeep gebruik is het Aleph zeep, dit wordt gezien als de oudste (Babylonische) soort zeep en heeft als ingrediënten enkel olijfolie, laurierbesolie (sterk ontsmettend en goed voor de huid) water, soda en zeezout. Hier een link naar verschillende gebruiken van Aleph zeep

Aleph zeep

Mijn tips ivm wassen:

 • goed om regelmatig te dry brushen alvorens te wassen met water (zie verder over droogborstelen)
 • onze huid reinigt zichzelf, dus niet echt nodig om het dagelijks te wassen in mijn ogen, maar dat is persoonlijke voorkeur (als je chemische zeep gebruikt verzwakt  de huid door dagelijks wassen)
 • best gewoon wassen met water - this is the natural way!
 • indien echt vuil: Aleph zeep is het meest milde dat ik tot nu toe gevonden heb
 • eventueel op't einde van de douche huid inwrijven met plantaardige olie en nog even de overtollige olie af laten spoelen en dan afdrogen gelijk anders = babyvelletje! Dit is tegelijk ook een ontspannende massage voor jezelf die de lymfedrainage op gang brengt! ;) (zie verder over hydraterende oliën)

DROOGBORSTELEN & SCRUBBEN
Dry brushing of droogborstelen is een oud gebruik waarbij met een zachte (droge) borstel met natuurlijke haren over een droge huid wordt gestreken. This makes sense to me omdat het de functie van de huid ondersteunt: namelijk eliminatie van gifstoffen en gezonde barrière. De bovenste lagen van onze huid bestaan uit dode huidcellen, deze schilferen constant af en worden vervangen door nieuwe. Door te droogborstelen wordt dit proces ondersteund en een beetje versneld zelfs. Door de wrijving nemen we de bovenste laag dode huidcellen weg waardoor de huidlagen er onder extra gestimuleerd worden om nieuwe cellen te produceren - de huid vernieuwt zichzelf, onzuiverheden vervagen sneller, de huid is zacht en gaaf en de natuurlijke sebumlaag en ph blijven ongeschonden. Win = win! Daar komt ook bij dat ons lymfestelsel vlak onder de huid ligt en door de wrijving van de borstel wordt gestimuleerd met een betere lymfedrainage tot gevolg! Droogborstelen wordt daarom ook aangeraden ter ondersteuning van ontgiftingskuren om ook via de huid extra te elimineren. Je kunt het dagelijks doen, maar dat is in mijn ogen ook niet echt nodig - jouw huid zal je zelf wel vertellen wat de goede frequentie is van droogborstelen voor jou.

Mijn tips ivm dry drushing:

 • koop een borstel (met lange steel best) met natuurlijke haartjes en niet te hard, het mag niet krassen!
 • best 's ochtends na het opstaan - to get the blood flowing, en daarna doucheke (niet verplicht met water wassen erna)
 • beginnen bij de voeten en altijd in de richting van het hart werken (met de lymfestroom mee dus!), in lange halen best, voeten dan armen dan romp: op de buik spiraalgewijs met de klok mee draaien, en op de rug als enige uitzondering van boven naar onder werken 
 • voor het gezicht een apart, nog zachter borsteltje gebruiken en voorzichtig borstelen
 • er bestaan ook haarborstels met harde natuurlijke haren/vezels, deze zijn zachter dan klassieke borstels en beschadigen het haar niet, ook superhandig om droogshampoo's uit te borstelen! ;)
 • jouw borstel moet elke 2-3 weken best eens gewassen worden met een milde zeep en warm water en terug goed uittdrogen


Scrubben heeft in principe dezelfde werking en bedoeling als dry brushing maar kan door gebruik te maken van bepaalde ingrediënten ook voedend en hydraterend zijn voor de huid. Het is best en trouwens heel leuk en gemakkelijk (en goedkoop!) om zelf jouw scrubs te maken, vele commerciële (en dure) scrubs  bevatten als scrubbend ingrediënt microscopische plastiekkorreltjes, als deze in het milieu terechtkomen zorgen ze voor vervuiling. Hoe grover de korrel van jouw 'scrubbende' ingrediënt (bijvoorbeeld: suiker, zout, klei of fijn zand) hoe "harder" de scrub, dit verschilt per huidtype denk ik. Het wordt aangeraden om niet meer dan 1x per week te scrubben op deze manier. Dit is het recept van mijn meest favoriete scrub - works like magick for dry skin in winter, enjoy! (Ingrediënten: half kopje ruwe rietsuiker, 2 eetlepels organische vloeibare honing, 3eetlepels extra vierge olijfolie - eerste koude persing)

How to make the Honey-Sugar-Oliveoil scrub:

HYDRATEREN
Hydrateren wil zeggen jouw huid helpen om zijn natuurlijke vochtbalans te behouden. Mijn favoriete plantaardige oliën voor de huid zijn de volgende:

Cocosolie = the mother of all bodycare!
Cocosolie of boter (want is vast bij kamertemperatuur) was een heuse ontdekking voor mij. Het is werkelijk goed voor alles, zowel inwendig als uitwendig, het is als een geschenk uit de hemel voor de mensheid om te gebruiken! Goede cocosolie wordt gewonnen door eerste koude (=mechanische) persing en is bijzonder zuiver en fijn van kwaliteit, te koop bij de bioshop. (goede merken zijn bvb: Aman Prana, Dr Goerg, Cocoya) Het is vrij kostelijk, maar gaat heel lang mee (tenzij je het echt veel gebruikt om te koken) en is zijn prijs dubbel en dik waard in nuttigheid! De belangrijkste eigenschappen van cocosolie zijn:

The mother of all bodycare!

 1. antibacterieel: ontsmettend op wondjes, insectenbeten, etc; bij inwendig gebruik: prebiotisch, draagt bij aan een gezonde darmflora door groei van schadelijke bacteriën in de toom te houden, idem bij gebruik als tandpasta
 2. antischimmel: zowel op de huid als inwendige schimmelinfecties (candida in darmen of vaginaal of de combinatie van die twee), Even ter info: bij algemene candida infectie is er sprake van een verzwakt immuunsysteem en vaak te grote inname van suikers, maar kan heel goed behandeld worden met inwendige en uitwendige toepassing van cocosolie! Effectief tegen  hoofdroos (is ook een soort schimmel!) Als tandpasta of mondspoeling tegen schimmels in de mond (spruw) In combinatie met tea tree etherische olie tegen voetschimmels en athlete's foot.
 3. antiviraal! dus toepasbaar bij koortsblaasjes bijvoorbeeld en algemeen ondersteunend in te nemen bij virale infecties.
 4. ontstekingswerend op de huid (stimuleert immuunsysteem bij inwendige toepassing) - uit eigen ervaring : cocosolie is het enigste dat bij mij helpt bij allergische reacties op insectenbeten, als ik het snel genoeg op de beet smeer vindt er geen allergische reactie plaats, als ik te laat ben: heb al meegamaakt dat jeuk, zwelling en bloeduitstorting op 1 nacht genezen waren :) (terwijl antihistaminica nooit veel uigemaakt heeft bij zulke allergische reacties)
 5. milde bescherming van de huid tegen de zon en ook verkoelend en hydraterend als het al telaat is - bij zonnebrand
 6. heeft een structuur dat van alle plantaardige vetten het meest van al trekt op dierlijk (en dus ook ons lichaamseigen) vet - heel kleine moleculen: hierdoor is het gemakkelijk opneembaar in onze spijsvertering en dringt het gemakkelijk door in alle lagen van de huid wat het bijzonder hydraterend maakt! Cocosolie zou dan ook de enige olie zijn die in onze haarstructuur kan dringen en het droge haar als het ware hydrateren van binnen uit waardoor het ook gladder wordt en mooi gaat glanzen. Als tandspoeling of tandpasta kan het door de kleien moleculaire structuur tot in de kleinste gaatjes en spleetjes geraken en daar zijn krachtige ontsmettende werking uitoefenen!
 7. door al de voorgaande punten: te gebruiken als veilig natuurlijk glijmiddel(niet samen met condooms!)/massageolie/etc
 8. superieure kwaliteit als vet in de voeding: 
 • denatureert niet bij verhitting (zoals de meeste andere plantaardige oliën)
 • eenvoudig opneembaar zonder tussenkomst gal en pancreasenzymen
 • en wordt direct omgezet in energie in plaats van opgeslagen te worden als lichaamsvet (=sportvoeding!)
Waarvoor ik dus cocosolie gebruik, een overzicht:
 • hydraterende lichaams en gezichts en hand 'crème'
 • 'aftershave'
 • 'zonnemelk' en after sun
 • (ev met toevoeging etherische olieen van bvb lavendel) zowel preventief als verzachtend na insectenbeten, verlicht irritatie en jeuk!
 • haar-conditioner en diep hydraterende haarmaskers
 • mondspoeling, belangrijk ingrediënt in mijn tandpastarecept
 • lippenbalsem
 • coldcream (bescherming teven vrieskou)
 • zeer effectief deodorant! 
 • massageolie/glijmiddel
 • ipv boter op de boterham
 • ipv boter om te bakken of in cakes/koekjes/etc


Sesamolie (eerste koude persing)

Ken ik uit de Ayurveda. Sesamolie heeft een dikke rijke structuur en een aangename geur en was vooral mijn toevlucht bij droge en schrale huid toen ik nog niet bekend was met cocosolie. Sesamolie is 'verwarmend' in tegenstelling tot cocosolie die 'verkoelend' is. Zou ook doordringen in alle lagen van de huid. Weldadig dus bij koud weer om lekker warm van te krijgen, na een ontspannend badje of een massage.

Olijfolie (eerste koude persing)

Deze gebruik ik soms ook na het douchen om te hydrateren, maar eigenlijk vooral ideaal als make-up remover! Gewoon een paar druppels op een watje en je krijgt er alles direct mee proper + een babyvelletje! Na cocosolie de tweede beste om in te bakken (denatureert minder snel bij verhitting dan de rest van plantaardige oliën) Ook heel lekker rauw in slaatjes/dressings.

Mijn tips ivm hydrateren:

 • voldoende water drinken (+- 1,5 liter per dag)
 • regelmatige inname van voedsel met hoog watergehalte (rauwe groenten en fruit) en gezonde vetten zorgen voor een huid met een natuurlijk optimale vochtbalans
 • geen zeep gebruiken of ander chemische verzorgingsproducten met veel parfums die de natuurlijke bescherming en vochtbalans van de huid verstoren
 • indien nodig/gewenst: de huid inwrijven met plantaardige olie van goede kwaliteit tijdens het douchen
 • scrubben met voedende en hydraterende ingrediënten (zie Sugar-Honey-Oliveoil scrub) 
TANDVERZORGING
Tandverzorging is belangrijk! Zeker als je veel suiker en bewerkt voedsel eet! Het grootste probleem is dat bijna iedereen tegenwoordig poetst met fluoride-tandpasta. Ik zou hierover kunnen uitweiden maar dat zal ik niet doen er zijn genoeg informatiebronnen die de problematiek van fluoride in detail bespreken. Het komt erop neer dat fluoride eigenlijk vergif is, letterlijk één van de belangrijkste ingrediënten in bijvoorbeeld rattenvergif... Dus het spreekt dan vanzelf dat we dit beter niet in onze mond zouden steken ook al slikken we het nooit door.
Mijn persoonlijke ervaring: ik had altijd zeer gevoelige tanden en tandvlees, vaak gaatjes, de laatste jaren bijna elke keer na het poetsen (met zacht tandenborstel) wel ergens een klein wondje. Vanaf de dag dat ik ben gestopt met fluoridetandpasta en overgegaan op mijn eigen recept met groene klei, cocosolie, soda en etherische oliën - nooit meer één wondje gehad tijdens het poetsen, tanden veel minder gevoelig aan koud/warm en zuur fruit, veel witter, veel frissere adem, zelfs bij minder consequent poetsen! :)
Twee ervaringen van mijn wederhelft:
1) Vorig jaar met jaarwisseling een tandwortelontsteking, creperen van de pijn en veel pijnstillers moeten nemen. 1 keer gespoeld (oil-pulling, ongeveer 20min) met kokosolie en de pijn was bijna direct weg... De ontsteking was na een paar dagen gaan liggen en gaatje dichtgedaan bij tandarts daarna.
2) Onlangs een artikel gelezen over curcuma, of geelwortel! Blijkt een wondermiddel te zijn voor vanalles en nog wat, onderandere tandverzorging. Curcuma is het soort specerij dat alles hardnekkig geel kleurt - handen, snijplanken, borden, zelfs textiel, maar het doet wonderen om tanden wit te krijgen! En ik heb hier het bewijs! :D Mijn new and improved tandpastarecept met toevoeging van wonderbaarlijke curcuma en een voor en na foto van mijn liefje! :) Maar eerst een woordje over oil pulling.

Oil pulling
Oil pulling is net als dry brushing een oud volksgebruik, met zijn oorsprong in de Ayurveda. Oil pulling werd in de jaren '90 door de Oekraïnse arts Dr. F Karach populair gemaakt in Oekraine en het is zo verder verspreid naar Europa en Amerika. Dr Karach gebruikte voor oil pulling zonnebloemolie of sesamolie van goede kwaliteit. Ik ben overgegaan op cocosolie vanwege zijn kleine moleculaire structuur en intens zuiverende eigenschappen. Oil pulling bestaat er uit om (liefst 's ochtends na het opstaan) een eetlepel olie in jouw mond te nemen en 10-20min lang deze olie zachtjes rond te zwieren in jouw mond, er op te "kauwen" en het door jouw tanden heen en weer te zuigen.
Het principe is dat ons lichaam ook ontgift via de slijmvliezen (zie secundaire uitscheidingsorganen) dus ook onze mond. Na het ontwaken is dit te merken aan, hoe meer het lichaam belast is door toxines hoe duidelijker - de 'ochtendadem' (ook al heb je voor het slapengaan je tanden gepoetst) en een beslagen witte tong  bijvoorbeeld, als ook een verstopte neus & sinussen kunnen 's ochtends het leven van vele mensen lastiger maken. (Volgens de Ayurveda zijn zelfs slapertjes in de ooghoeken tijdens de nacht afgescheiden toxines. Ayurveda raadt aan om na het ontwaken al deze toxines te verwijderen door de slapertjes weg te spoelen, overtollig slijm uit sinussen en neus te verwijderen door nasa neti of spoelen van neus en sinussen met fysiologische zoutoplossing, en de mond te ontgiften door oil pulling en eventueel gebruik te maken van een tongschraper om overtollige aanslag op de tong weg te krijgen, vervolgens het lichaam baden)
Door 10 tot 20 min lang olie (en zeker cocosolie) in jouw mond rond te zwieren worden deze toxines in jouw mond en op jouw tanden in de olie opgelost als het ware, bacteriën, virussen, schimmels, alles wat ons lichaam binnenkomt via de mondopening. Daarom is het belangrijk om de olie die je in jouw mond houdt nooit door te slikken en enkel uit te spuwen in de toilet om verontreinigingen te voorkomen. Na het uitspuwen een paar keer spoelen met water en dan kan je jouw tanden poetsen als normaal.
Ik beweer niet zoals vele sites op het internet dat oil pulling op miraculeuze wijze ziekten kan genezen, ik erken wel dat de gezondheid van onze tanden een grote invloed heeft op vele ziekten als ook ontgifting van het lichaam - het is in elk geval ongevaarlijk en kan in mijn ogen maar helpen.
Mijn persoonlijke ervaring met oil pulling: frisse adem (dit is zeker aan te raden na een avondje uitgaan/drinken/roken/ongezond eten!) gezonde en minder gevoelige tanden, minder tongaanslag, heb ook het gevoel dat terwijl ik ermee bezig ben die slaperige wazigheid van 'nog maar net wakker zijn' sneller opklaart in mijn geest en dat is welkom, aangezien ik echt geen ochtendmens ben...

Mijn fluoridevrije tandpastarecept (+variaties)

My gift to the people of the internet 

Dit recept is met moeite een recept te noemen, zoals vele van mijn recepten! Ik hou van eenvoud.
Ik hou ervan om dingen snel te kunnen maken zonder teveel gedoe het liefst nog op het gevoel, zo is dit ook gegaan. Elk van deze ingrediënten is een schat aan geneeskrachtige eigenschappen en is volledig natuurlijk. Het enige wat ik gedaan heb is ze samen mengen, dit kan in verschillende verhoudingen en volledig op het oog, het leuke is proberen en experimenteren!
Hier een losse beschrijving van hoe ik het doe:

1) Neem een klein glazen potje met dekseltje
2) Doe het 2/3 vol met groene klei (te koop bij biowinkels)
3) 1/3 vol met curcumapoeder (te koop in specerijafdelingen van vele winkels)
4) verwarm wat cocosolie net genoeg zodat het smelt en giet voorzichtig bij het droge mengsel al roerend tot de goede consistentie voor jou werd bereikt (pasta-achtig)
5) Klaar!

Het is wel zo dat de olie op kamertemperatuur terug zal stollen, dus de tandpasta wordt hard, je moet met een koffielepeltje de goede hoeveelheid in jouw mond nemen en even laten smelten en dan kan je poetsen.

De effectiviteit kan nog worden verbeterd door toevoeging van 5-10 druppels etherische olie. Mijn favorieten zijn kruidnagel, tea tree en munt. Er zijn er zoveel meer om te proberen, zoek wel altijd eerst op of de olie die je wil gebruiken inwendig mag worden toegepast, etherische oliën zijn zeer geconcentreerde stofjes dus met voorzichtigheid te gebruiken.

Een opmerking over soda, bicarbonaat of baking soda. In mijn oorspronkelijke recept zat ook een goede eetlepel baking soda. Op plekken waar mijn recept werd gedeeld op het internet werd het daarom direct aangevallen door mensen die beweren dat baking soda uw tandglazuur zou kapotmaken. Ten eerste is er een verschil tussen zuiveringszout (industriële bicarbonaat gebruikt als kuisproduct, zie volgend deel) en food grade of baking soda (is letterlijk hoofdingrediënt van bakpoeder dus voor alle duidelijkheid) ook gekend als maagzout (inwendig genomen tegen zuurbanden). Baking soda is zeer mild en geschikt voor inwendig gebruik, het neutraliseert zuur - een zeer welcome eigenschap voor tandhygiëne aangezien de oorzaak van tandbederf door de medische wereld wordt aangeduid als: bacteriën die zuurvorming en zo tandplak veroorzaken. Baking soda heeft meestal dezelfde korrelgrootte als gewoon tafelzout en is daarom een licht schurend middel dat de tanden merkbaar heel glad en ook witter maakt, het is ook antibacterieel en algemeen ontsmettend. Voor de mensen die zich nog steeds zorgen maken over hun tandglazuur - soda zit ook in commerciële tandpastamerken als Paradontax en zelfs Sensodyne.

Verder is het in mijn ogen perfect mogelijk om tanden te poetsen met cocosolie alleen, voor mensen die niet voorbij de ongewone smaak, kleur en consistentie van zelfgemaakte tandpasta's kunnen kijken, of voor kieskeurige kindjes. (voor kindjes zou het gebruik van etherische olie bijvoorbeeld niet aangeraden zijn)Voila, ik hoop dat deze informatie mensen vooral aanzet tot nadenken en experimenteren. Het is belachelijk wat voor een discussie mijn tandpastarecept van 3 ingrediënten eens heeft kunnen veroorzaken op een openbare facebookgroep waar ik het met goede bedoelingen gedeeld had. Kritiek uit onwetendheid. Maar de schoonheid ligt hem in de eenvoud ervan - iedereen kan het maken, alles wat er in zit mag doorgeslikt worden en is volkomen veilig, natuurlijk en hoogst effectief  want de resultaten spreken voor zich.
On the flip side - als we eens de ingrediëntenlijst zouden bekijken van commerciële tandpasta die we misschien elke dag  gebruiken komen we dingen tegen als *jawel* Sodium Laureth Sulfate, Titanium Dioxide, Silicon dioxide, Methylparaben, etc...(zie hieronder) en God mag weten wat het is en wat het doet in onze tandpasta, nietwaar?fluoride warning!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten