zaterdag 10 december 2011

Nutritioneel dood voedsel & vervuild water


Het onderwerp van voeding ligt mij nauw aan het hart en daarom grijp ik hier de kans om het eens uitvoerig te bespreken. Dit zijn de lelijke bevindingen uit mijn graafwerk naar de mogelijke medeoorzaken van mijn moeders kanker. Daarom zou ik deze informatie ter beschikking willen stellen van zo veel mogelijk mensen. Iedereen is verder vrij om zelf te oordelen wat ze er mee zijn.

In alle gevallen begint het probleem bij de grond.
Door de industriële monocultuur-landbouw van de 20ste en 21ste eeuw zijn landbouwgronden overal in de wereld volledig dood, op, beroofd van alle vruchtbaarheid die er ooit in zat, met toenemende bodemerosie tot gevolg.
Om toch maar voeding te produceren voor de steeds groeiende populatie wordt de grond op invasieve wijze bewerkt, in Nederland en België houdt dit verplichte bemesting in met chemische meststoffen. (NPK’s) 
De grond wordt ermee geïnjecteerd en omdat deze chemische stoffen geen tijd krijgen om er geleidelijk aan in te sijpelen en zich te verdelen is er geen zuurstof en dus geen leven meer aanwezig in de grond. Geen wormen, insecten, micro-organismen of schimmels die gezonde vruchtbare grond zou moeten bevatten omdat al deze elementen zorgen voor een gezonde nutriëntenuitwisseling in de wortels van de planten.
Dode grond produceert bijgevolg nutritioneel dood voedsel, bijvoorbeeld: volgens onderzoek blijft er tegenwoordig maar een magere 30% vitamine C over van wat er pakweg 50 jaar geleden in onze groenten zat. Maar dat is niet iets dat je veel op het nieuws zal horen of lezen in de krant…
Daarbovenop is het voor monocuultuur noodzakelijk om te sproeien met pesticiden die vanzelfsprekend niet alleen maar schadelijk zijn voor de gezondheid van de beestjes.
Groenten en fruit worden verder meestal onrijp geoogst, behandeld met chemische bewaarmiddelen (tegen schimmels bijvoorbeeld), dagen tot wekenlang vervoerd en/of opgeslagen tot ze uiteindelijk in de rekken van de supermarkt en zo op ons bord terecht komen. Als we ze dan nog eens gaan 'platkoken' of op hoge temperatuur bakken of nog erger bereiden in de microgolf - hebben ze niets meer over van de oorspronkelijke voedingswaarde aan vitaminen, mineralen en oligo-elementen die een mens zo hard nodig heeft om gezond te blijven.
In geval van dieren is het nog erger, want een dier krijgt ook diezelfde nutritioneel dode plantaardige voeding met daarbovenop groeihormonen en antibiotica, wordt daar vervolgens volledig mee opgepompt om zo weinig mogelijk geld te ‘verspillen’ tussen geboorte en slacht. Het dier leeft dus zo kort mogelijk en in omstandigheden die het woord ‘leven’ niet waard zijn: ziet hoogstwaarschijnlijk nooit zonlicht en een open hemel, heeft amper ruimte om te bewegen of krijgt een elektrische snok om op vaste tijstippen een ei te produceren - en komt dan uiteindelijk op ons bord terecht. Alleen intuïtief gezien al kan daar naar mijn mening geen gezond voedzaam vlees uit voortkomen.
Om dit allemaal nog erger te maken vraagt onze moderne ‘snelle’ levensstijl meer en meer om ‘snelle’ voeding. De geboorte van diepvries en microgolfmaaltijden, fastfood en ‘voedsel’ dat uit pakjes, zakjes en potjes komt.
Dit zogenaamde ‘voedsel’ wordt bij het bereidingsproces ontdaan van alle natuurlijke smaken, kleuren, geuren en daarmee ook nutritionele waarde en om dat dan te compenseren wordt het vervolgens volgepropt met allerlei chemische kleurstoffen, smaakstoffen, smaakversterkers, bewaarmiddelen, overmatige hoeveelheden zout en suiker, E-zoveels en E-zoveels om het alsnog aantrekkelijk te maken voor consumptie. En het wordt daardoor niet alleen aantrekkelijk voor consumptie, maar zelfs in veel gevallen ronduit verslavend.
Denk bijvoorbeeld aan de maker van ‘Supersized me’ die na een paar weken Mc Donalds dieet te hebben volgehouden beweert zich depressief en lichamelijk slecht te voelen tot hij zijn volgende portie binnenheeft, dit is niet toevallig, vele smaakversterkers zijn letterlijk verslavend wat in feite wil zeggen dat ze lichamelijke ontwenningsverschijnselen uitlokken bij het stoppen van gebruik ervan.
Dit zou niet zo een groot probleem zijn moesten al deze ‘snelle’ producten  niet zo geliefd en volledig ingeburgerd zijn in ons westers dieet! Onder de categorie ‘snelle’ producten valt alles wat voorverpakt is en dat je niet zelf samenstelt of bereidt, van een voorgesneden voorverpakt slaatje uit de supermarkt tot een hamburger in de frituur. Probeer eens bij alles wat je koopt in een verpakking de ingrediënten op de achterkant te lezen, maar dan echt allemaal - je zal je een ongeluk verschieten!
Nu door dit alles tesamen, en dit is belangrijk, hebben we ALLEMAAL tekort aan vitaminen! Want hoe gezond je ook eet, zolang niet alles wat je in je mond steekt biologisch gekweekt is (de vraag is: hoe gezond was de grond?) en op een juiste manier is klaargemaakt zitten er bitterweinig vitaminen en andere voedingsstoffen in die een menselijk lichaam nodig heeft! Door gewoon te eten zoals een doorsnee mens in België eet zelfs al is dat volgens de voedingsdriehoek en algemene richtlijnen gezond te noemen zijn we in feite op vlakken van nutriënten (vitaminen, mineralen, oligo-elementen) en vezels volledig uitgehongerd maar op vlak van vet, zout, suiker, dierlijk eiwit en allerlei chemische troep die we niet eens nodig hebben - hebben we dan weer veel teveel binnen. Daardoor krijgen we overgewicht, hart en vaatziekten en kanker, en allerlei andere nieuwe 'sexy' aandoeningen, gaat de levenskwaliteit op relatief jonge leeftijd aanzienlijk achteruit of we sterven vroeger.
Klinkt misschien heel dramatisch en confronterend, maar ik ben er heilig van overtuigd dat dit helaas de waarheid is!

Tunnelvision...
Als we het hebben over drinkwater is de situatie al niet minder verontrustend. Hoezo? – zou je zeggen, wij boffen toch met ons waterzuiveringssysteem en drinkbaar kraantjeswater terwijl ze daar in Afrika 5 kilometer  moeten lopen naar een dichtstbijzijnde pomp, als ze er al één hebben. Enerzijds hebben we het natuurlijk lang niet zo slecht als in vele landen, daar ben ik het volkomen mee eens, maar ons water gaat ondanks het zuiveringssysteem toch achteruit in kwaliteit door milieuvervuiling.
Denk maar aan de landbouw alleen al: de grond wordt ingespoten met chemische meststoffen en later besproeid met pesticiden, de mest en urine van vee bevat sporen van groeihormonen en antibiotica, al deze chemicaliën komen uiteindelijk in het grondwater terecht. Omdat de waterkringloop het grondwater, oppervlaktewater en regen met elkaar verbindt komen sporen van die vervuiling vermoedelijk ook in ons kraantjeswater terecht die zo goed gefilterd wordt. Industriële vervuiling is waarschijnlijk de meest gekende vorm van water en luchtvervuiling. De uitlaatgassen van Jan en alleman die dagelijks op de baan gaat met de auto zorgen ervoor dat zwaveldioxide, stikstofdioxiden en ammoniak reageren met de regenwolken en naar beneden vallen als zure regen, terug op de grond.
Verzuring van de grond beschadigt planten zodat ze sneller uitdrogen, verstoort de nutriëntenuitwisselingin de wortels, die op landbouwgronden als sterk verstoord was nóg meer en zorgt voor een afname in biodiversiteit van planten.
Maar er is nog iets anders dat mij mogelijk meer zorgen baart op dit moment, namelijk: vrouwelijke hormonen.
De eerste keer dat ik er iets over hoorde van iemand vond ik het nogal vergezocht. Maar onlangs las ik een artikel in de Eos (toch wel bekend wetenschappelijk tijdschrift) met een titel in de zin van 'Visjes maken seksverandering door'. Het artikel ging over een onderzoek van biologen die in verschillende waterlopen in België kleine visjes vingen en deze onderzochten. Blijkt dat een groot deel van de mannelijke visjes de geslachtelijke kenmerken van vrouwtjes begon te ontwikkelen (en bijgevolg steriel werd?) door de aanwezigheid van chemische oestrogenen en stoffen die deze dicht benaderen in het water. Op het einde van het artikel stond er heel droog bij: 'De effecten van deze stoffen op de menselijke populatie worden nog niet onderzocht.'
Wel ze zouden daar beter snel eens werk van maken, dat onderzoek, vind ik persoonlijk! Of is het te confronterend om te speculeren dat sporen van chemische vrouwelijke hormonen in ons kraantjeswater zouden kunnen leiden tot infertiliteit bij mannen? Als deze visjes helemaal van geslacht veranderen wat doet het dan met ons? Ons waterzuiveringssysteem is niet echt gemaakt om sporen van hormonen uit het water te filteren in elk geval.
En waar komen deze chemische oestrogenen in het oppervlaktewater dan vandaan? Je hebt het misschien al geraden:  massaal gebruik van de anticonceptiepil. Er blijven namelijk hormonen over in de urine van vrouwen die de pil gebruiken en komen zo in de waterkringloop terecht. Dus misschien ziet ons schijnbaar proper kraantjeswater er toch niet zo rooskleurig meer uit, wie zal het zeggen? Wij zijn jammer genoeg de proefkonijntjes...
Smaakt dit naar meer? Hier is een prachtige documentaire die raakvlakken heeft met heel mijn uiteenzetting:

Dirt! The Movie.2 opmerkingen:

  1. Ja dat is het ook, verontrustend en deprimerend tegelijk! :s Maar er zijn enkele alternatieven, gelukkig, dat is voor later...

    BeantwoordenVerwijderen